Dags att byta revisor? 9 punkter att tänka på inför nästa byte

Kanske blev revisorns räkning högre än förväntat, leveransen blev sen eller så fungerade inte service och kommunikation. Skälen är förstås olika men helt säkert är att mars är den månad då flest väljer att byta revisor och att det även är ett bra tillfälle att även se över hur ni kan underlätta samarbetet framöver. Om din nästa revisor till exempel ska kunna arbeta helt digitalt ställer det krav på ert ekonomisystem och era underlag.  Här är några punkter att tänka på samt en tydlig guide:

1. Digitala stöd för både redovisning och revision

Idag erbjuder en rad revisorer olika typer av gränssnitt för att hantera er data och de flesta säger sig kunna arbeta mer eller mindre digitalt. Ta reda på vilka förutsättningar som finns för att samarbeta digitalt i så stor utsträcknings som möjligt. Det kan handla både om vilka rutiner de har för att ta emot underlag eller vilka förutsättningar ni har för att erbjuda revisorn tillgång till era system.

Hur digital revisorn än är så är det era egna underlag och tillgången till dessa som kommer att vara avgörande. Är de ursprungliga underlagen på papper kommer det trots allt kunna ställa till problem. Utvärdera dessa tre punkter för att få en tydligare bild av vad som är möjligt.

 

  • Kan revisorn få egen behörighet och login för att komma åt siffror och rapporter?
  • Är siffrorna uppdaterade mer eller mindre i realtid eller krävs det manuellt arbete vid till exempel en revision?
  • Finns alla underlag digitalt och tillgängliga för revisorn i ert system för att kunna granskas?

 

Genom att skapa rätt förutsättningar hos er själva underlättar ni både belastningen på er egen organisation och kvaliteten i revisorns arbete.

2. Magkänslan

Känns det rätt? Förmågan att lyssna och förstå era utmaningar är en viktig del av ert kommande samarbete. Du ska kunna vara avslappnad och trygg med din revisor och känna ett stort förtroende. Du kommer behöva lita på att revisorn du väljer gör rätt och kommer med bra råd som passar för dig och ditt företag. Det är därför viktigt att ni får en god kontakt med varandra.

3. Var tydlig med vad ni förväntar er för engagemang

Förväntar ni er något mer från er revisor än en revisionsberättelse på postlådan? Var tydliga med vad ni behöver nu och framöver. En kunnig revisor kan komma med nya idéer och förslag på hur ni kan effektivisera och driva företaget framåt. Prata om vad som är möjligt första gången och se om ni kommer överens och revisorn har en förståelse för era behov. Det kan här också vara bra att fråga om de har tid att lägga på er som ny kund eller om de är för hårt belastade. Om revisorn redan nu drunknar i arbete finns en risk att ni inte får det fokus som ni önskar.

4. Byråval eller personval?

När ni väljer revisor behöver ni inte välja en specifik person, det går även bra att välja en revisionsbyrå. Det innebär att formalia blir enklare om ni måste byta revisor, tex om din revisor går i pension eller byter revisionsbyrå. Det ger även trovärdighet i kontakt med banker och samarbetspartners. Ni har fortfarande möjlighet att välja en huvudansvarig revisor på revisionsbyrån.

5. Branschkunskap – referenser

Varje bransch har sina utmaningar och ställer olika krav på revisorns kunskap och erfarenheter. Det är viktigt att din revisor förstår vad din verksamhet handlar om för att kunna ge så bra rådgivning som möjligt och genomföra en ordentlig revision. Be om referenser på andra bolag i samma bransch.

6. Registrerat revisionsbolag

Det finns revisionsbyråer som är registrerade hos Revisorsinspektionen. Det är en myndighet som tillser kvalité på revisorer och revisionsbolag. Registrerade revisionsbolag är skyldiga att följa en internationell standard för revision (ISA). Detta gör branschen till en av de mest reglerade branscher. Om du väljer en registrerad revisionsbyrå kan du räkna med att du får en revision av kvalitet. Det är ett bra sätt att minska riskerna för er som företag.

7. Kostnad

Kostnaderna för revision kan variera rejält mellan olika revisorer. Ofta är det svårt att få en tydlig bild av vad det kommer att kosta i slutändan. Det handlar både om att revisorn och ni kan ha svårt att i förväg bedöma mängden arbete som kommer att krävas men också hur transparent prissättningen är. Det är ofta dyrare att använda större revisionsbyråer men där kan det finnas lång erfarenhet och större bredd av kompetenta revisorer. Det viktiga i slutändan är att du känner att du får en kvalitetsstämpel som är trovärdig mot andra intressenter, men till en rimlig kostnad.

8. Mötesplats

Det är idag tekniskt möjligt att samarbeta med er revison varifrån som helst, men ofta är det personliga mötet bra för att förstå varandra bättre. Något som kan vara värt att tänka på är närheten till revisorn, om det går att boka in ett möte på kontoret och prata strategier över en kopp kaffe. Ni får själva bedöma hur värdefullt det är för er.

9. Fråga en vän

Det är svårt att snabbt bedöma en revisor eller revisionsbyrås kompetens. Be alltid om referenser från byrån och fråga även ditt nätverk eller vänner om deras erfarenheter.

Dela denna post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade artiklar

Boka en demo

Kom igång med PE

Över 1000 bolag har redan hoppat på framtidens sätt att driva företag. Är det din tur nu?